top of page
wat is lacrosse?
8b3d4998cc7144ce20878bfbf6762014--lacros

Wat is lacrosse?

Heel erg kort uitgelegd kan je zeggen : Hockey door de lucht.  

Maar dat doet Lacrosse geen eer aan !  

De snelste sport op 2 benen !

Lacrosse is de oudste teamsport ter wereld.

De sport is een mix tussen basketbal, American football, hurling, hockey en ijshockey.

Bij de heren staan er 10 spelers op het veld waarvan 1 goalie - bij de dames zijn er 12 speelsters waarvan 1 goalie.  

Bij boxlacrosse (indoor lacrosse) wordt er met 6 spelers gespeeld.

Het wordt de snelste sport op 2 benen genoemt omwille van de snelheid waarmee de bal over het veld gaat.

een beetje geschiedenis

een beetje geschiedenis

De oorsprong van lacrosse ligt bij de Noord-Amerikaanse indianen. Daar werden de jonge indiaanse mannen met dit spel getraind en zo voorbereid op oorlog en gevechten. Vroeger duurde het spel enkele dagen en was het veld erg groot tot zelfs wel enkele kilometers. De bal werd door de lucht doorgegeven om de goden te entertainen en hierdoor gunstig te stemmen.

Franse verkenners zagen de Indianen het spel spelen en gaven het de naam 'Lacrosse'. De naam is een verwijzing naar de stick of 'crosse' die gebruikt wordt. 

screen-shot-2011-05-05-at-14-27-54.png

lacrosse, start van een internationale sport

internationale sport
lacrosse-stick-ball-2323375.jpg

groeiende aantal leden

Zowel in België als in Europa groeit het aantal spelers explosief.

In de Verenigde Staten heeft de bond meer dan 400.000 leden. Lacrosse is daar een college sport en is groter dan ijshockey.

In Canada is lacrosse de nationale zomersport.

In 1856 werd de Montreal Lacrosse Club opgericht door Dr. William George Beers. In 1867 stelde hij regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse evenals de speelduur en de veldgrootte. In datzelfde jaar werd de eerste wedstrijd, onder de regels van Dr. Beers gespeeld tussen het Upper Canada College en de Toronto Cricket Club. 

De lacrosse sport groeide en tegen het begin van de twintigste eeuw gingen steeds meer high schools, colleges en universiteiten, vooral in Noord-Amerika, het spel spelen. Langzaam aan veroverde Lacrosse ook de rest van de wereld. De FIL (Federation of International Lacrosse) werd opgericht en stelde internationale regels op. Volgens deze regels worden de WK's en EK's gespeeld.   

olympische spelen

De sport lacrosse is al driemaal een demonstratiesport geweest op de Olympische Spelen. Op de spelen in 1928 in Amsterdam was lacrosse een introductiesport.

De laatste jaren is deze tak van sport in opmars in Europa.

De Federation International Lacrosse heeft de ambitie om tijdens de Olympische Spelen van 2028 wederom een Olympische sport te zijn.

lacrosse in België

De eerste lacrosse vereniging in België, de Red Rhinos,  werd in 2008 opgericht in Bonheiden. In 2009 werd de eerste officiële lacrosse wedstrijd gehouden tussen Bonheiden en Gent. Al snel waren er 7 teams in de Belgische competitie. In het mannen lacrosse is de groei explosief geweest en in 2010 kwamen  er de eerste vrouwen teams bij.

Er bestaat ook een officiële Lacrosse Federatie in België:

 

 

 

De 'Belgian Lacrosse Federation' - BLF.                       

BLF.png
lacrosse in belgië
bottom of page